Ontbijten in Leiden: De Beste Plekken om je Dag te Beginnen

Leiden, een stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige grachten, biedt ook een scala aan geweldige plekken om te ontbijten. Of je nu op zoek bent naar een uitgebreid ontbijt, een snelle hap, of een gezellige brunch met vrienden, deze stad heeft voor ieder wat wils. In deze blogpost nemen we je mee langs de beste ontbijtplekken in Leiden, zodat je je dag goed kunt beginnen.

Roos

Gelegen in het hart van Leiden, is Roos een populaire keuze onder zowel locals als toeristen. Dit gezellige café staat bekend om zijn huiselijke sfeer en uitgebreide ontbijtmenu. Zodra je binnenstapt, word je verwelkomd door de geur van versgebakken brood en koffie. Het interieur is warm en uitnodigend, met comfortabele zitplaatsen en een rustieke inrichting. Je vindt hier alles van verse croissants en homemade granola tot stevige ontbijtgerechten zoals Eggs Benedict. Voor de zoetekauwen onder ons is er een heerlijke selectie aan gebakjes en vers gebakken brood. Het personeel is altijd vriendelijk en zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt.

Aanrader: Probeer de American pancakes met vers fruit en maple syrup – een ware traktatie die je smaakpapillen verwent!

City Hall

City Hall is niet alleen een populaire plek voor lunch en diner, maar ook voor ontbijt. Dit stijlvolle restaurant biedt een modern interieur en een ontspannen sfeer. De hoge plafonds en grote ramen zorgen voor veel natuurlijk licht, waardoor het een perfecte plek is om je dag te beginnen. Het ontbijtmenu varieert van klassieke ontbijtopties tot gezonde smoothies en acai bowls. City Hall is de perfecte plek om rustig wakker te worden met een cappuccino en een krantje. Bovendien zijn de gerechten prachtig gepresenteerd, wat bijdraagt aan de algehele ervaring.

Aanrader: De avocado toast met gepocheerd ei is een favoriet onder de bezoekers en biedt een perfecte balans van smaak en textuur.

Borgman & Borgman

Voor de koffieliefhebbers is Borgman & Borgman een must-visit. Deze koffiebar staat bekend om zijn uitstekende koffie en kleine maar smaakvolle ontbijtopties. Het interieur is minimalistisch, maar toch gezellig, met veel houten accenten en een uitnodigende sfeer. Denk aan verse croissants, yoghurt met granola en belegde broodjes. De barista’s hier weten precies hoe ze de perfecte espresso moeten maken, waardoor het een ideale plek is voor een snel ontbijt of een uitgebreide koffiepauze. De toewijding aan kwaliteit en detail is duidelijk in elke kop koffie die ze serveren.

Aanrader: Bestel een flat white met een croissant – simpel maar heerlijk, en een perfecte start van je dag.

Fratelli

Fratelli brengt de Italiaanse flair naar Leiden met hun heerlijke ontbijtmenu. Dit restaurant biedt een scala aan Italiaanse lekkernijen, van verse focaccia tot romige cappuccino’s. Het interieur is warm en uitnodigend, met een vleugje Italiaanse charme die je meteen in vakantiestemming brengt. Het is de perfecte plek om rustig van je ontbijt te genieten, terwijl je uitkijkt over het gezellige straatbeeld van Leiden. Bovendien is Fratelli ook een geweldige plek voor een Italiaanse lunch of diner, met een menu dat zowel traditionele als innovatieve gerechten biedt.

Aanrader: De bruschetta met tomaat en basilicum is een frisse en smaakvolle start van de dag, perfect in combinatie met een cappuccino.

Bagels & Beans

Bagels & Beans is een bekende keten die overal in Nederland geliefd is, en de vestiging in Leiden stelt zeker niet teleur. Met een focus op verse ingrediënten en biologische producten, is dit de plek voor een gezond en voedzaam ontbijt. De sfeer is ontspannen en vriendelijk, met een interieur dat uitnodigt tot een rustig ontbijt of een gezellige koffie met vrienden. Naast hun ruime keuze aan bagels, bieden ze ook heerlijke smoothies, sapjes en koffie. Het menu is veelzijdig en biedt voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar iets lichts of een stevig ontbijt.

Aanrader: Probeer de bagel met zalm en roomkaas voor een klassiek maar altijd smakelijk ontbijt dat je energie geeft voor de rest van de dag.

Het Leidse Volkshuis

Het Leidse Volkshuis is niet alleen een plek om te eten, maar ook een sociaal ontmoetingspunt in de stad. Dit historische gebouw biedt een sfeervolle omgeving om te genieten van een uitgebreid ontbijt. Van traditionele Nederlandse ontbijtjes tot internationale specialiteiten, hier vind je voor ieder wat wils. De hoge plafonds en antieke details geven de ruimte een unieke charme, en het buitenterras is perfect voor zonnige ochtenden. Het Volkshuis organiseert ook regelmatig culturele evenementen, waardoor het een levendige en inspirerende plek is om je dag te beginnen.

Aanrader: De traditionele uitsmijter met ham en kaas is een absolute aanrader, en geeft je een authentieke Nederlandse ontbijtbeleving.

Lot & de Walvis

Gelegen aan het water, biedt Lot & de Walvis een prachtig uitzicht terwijl je van je ontbijt geniet. Dit hippe café heeft een divers menu met zowel gezonde opties als guilty pleasures. Het moderne interieur, gecombineerd met de ontspannen sfeer, maakt het een favoriete plek onder zowel locals als toeristen. Of je nu kiest voor een smoothie bowl, een rijk gevulde omelet of wentelteefjes, bij Lot & de Walvis begin je je dag altijd goed. Het terras aan het water is een geweldige plek om te genieten van een rustige ochtend, terwijl je de boten voorbij ziet varen.

Aanrader: De wentelteefjes met vers fruit en honing zijn een favoriet onder de vaste gasten en bieden een heerlijke mix van zoetheid en frisheid.

Annie’s

Annie’s is een iconische plek in Leiden, vooral bekend om zijn terras aan de Nieuwe Rijn. Dit restaurant biedt een uitgebreid ontbijtmenu met tal van opties, van gezonde yoghurt met muesli tot een stevig Engels ontbijt. Het interieur is gezellig en huiselijk, met veel aandacht voor detail. Annie’s is de perfecte plek om je ochtend rustig te beginnen, met een kop koffie en uitzicht op de grachten. Het vriendelijke personeel en de ontspannen sfeer maken het een plek waar je graag terugkomt.

Aanrader: Het Engels ontbijt met worstjes, bonen en spek is ideaal voor een stevige start van de dag en geeft je de energie die je nodig hebt.

Conclusie

Leiden heeft een ongelooflijk aanbod aan geweldige ontbijtplekken. Of je nu in de stemming bent voor een uitgebreide brunch, een snel ontbijt of gewoon een goede kop koffie, er is altijd wel een plek die aan je wensen voldoet. Elk van deze spots biedt een unieke sfeer en heerlijke gerechten, waardoor je elke ochtend kunt genieten van een nieuwe ervaring. Neem de tijd om enkele van deze spots te bezoeken en ontdek je eigen favoriete ontbijtplek in deze prachtige stad. Eet smakelijk!

Wil je jouw bedrijf of dienst onder de aandacht brengen  van een breed publiek in Leiden?

Meest recente artikelen

Ontdek Meer

Gerelateerde Artikelen

Leiden, een stad die doordrenkt is van geschiedenis, heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een belangrijk cultureel en