Waarom ik nooit meer zelf ga koken voor gastenAfgelopen zomer wilde ik stoer doen. Dertig man uitnodigen en alles zelf maken. Ramp! Drie dagen koken, stress, verschroeide quiches, en gasten die om half negen nog steeds hongerig waren. Nooit meer. Nu bel ik gewoon een cateringbedrijf in Leiden. Wat een verschil! Professioneel eten, op tijd, en ik kon eindelijk van mijn eigen feest genieten. Mijn buurvrouw zei achteraf: “Dit was het lekkerste eten dat je ooit hebt geserveerd.” Klopt, maar ik had het niet gemaakt! Leidse cateraars weten echt wat ze doen. Ze hebben jarenlange ervaring, goede leveranciers, en snappen precies hoeveel je nodig hebt. Van kleine borrels tot grote buffetten, ze redden elke gelegenheid. Waarom jezelf stressen als professionals het zo veel beter kunnen? Je betaalt er graag voor om gewoon lekker te zitten praten met je gasten. Borrelhapjes waar mensen nog weken over pratenWeet je wat het verschil is tussen een saaie borrel en een geweldige? De hapjes! Slechte borrelhapjes herken je meteen. Droge kaasblokjes, laffe bitterballen uit de diepvries, brood dat naar karton smaakt. Bah. Goede Leidse catering maakt er een feestje van. Vorige week at ik mini hamburgers zo groot als een muntstuk. Fucking lekker! Sorry, maar echt waar. Gemarineerde garnalen met knoflook, warme geitenkaas taartjes, die kleine wraps met pulled pork. Je gasten blijven veel langer plakken als het eten goed is. Dan wordt een uurtje borrel ineens een hele avond gezelligheid. Borrelgarnituur van kwaliteit kost wat meer, maar het is het waard. Mijn regel: acht hapjes per persoon voor een kort borrel uurtje, twaalf als het langer duurt. En altijd iets vegetarisch erbij. Tegenwoordig eet de helft geen vlees meer. Lunch meetings die niet meer saai zijnVergaderingen met slechte lunch zijn pure marteling. Droge broodjes, plastic kaas, slappe sla. Iedereen kijkt op de klok en wacht tot het voorbij is. Maar organiseer je eens een meeting met échte catering? Opeens wil iedereen komen! Vorig jaar hadden we een brainstormsessie met warme quiches, verse soepen, en fruit dat nog knappig was. Beste ideesessie in jaren! Mensen waren relaxed, praatten makkelijker, bleven na afloop nog even hangen. Goed eten maakt mensen gewoon vrolijker. Josselin’s Catering doet bijvoorbeeld fantastische lunch pakketten. Alles vers, gevarieerd, en ze denken zelfs aan glutenvrije opties. Kost misschien dertig euro per persoon, maar je krijgt er productieve medewerkers voor terug. Plus je hoeft zelf niks te regelen. Zij brengen alles, zetten het neer, ruimen op. Jij hoeft alleen maar te eten. Waarom buffetten het beste van beide werelden zijnRestaurant uitjes zijn leuk, maar voor groepen boven de twintig wordt het chaotisch. Reserveren, rekeningen splitsen, mensen die te laat komen. Gedoe! Een buffet thuis of op kantoor is zo veel relaxter. Iedereen kan nemen wat ie wil, wanneer ie wil. Vegetarische tante Gerda vindt haar pasta, vleesetende oom Henk zijn biefstuk. Perfect! Vorige maand organiseerde mijn zus een verjaardag met een Aziatisch buffet. Compleet met wok-station waar de kok ter plekke verse groenten bakte. Mensen stonden in de rij, niet omdat ze moesten, maar omdat ze nieuwsgierig waren. Gezelligste verjaardagsfeest in tijden! Een compleet buffet heeft wel ruimte nodig. Reken op minimaal drie meter tafellengte voor dertig mensen. En zorg voor borden en bestek, tenzij de cateraar dat regelt. Wat fijn is aan buffetten? Niemand hoeft op iemand anders te wachten. Die lastige eters worden steeds lastigerVroeger was het simpel. Vlees of vis? Klaar. Nu heeft iedereen wel iets. Glutenvrij, lactosevrij, veganistisch, keto, paleo. Soms denk ik: eten jullie nog wel wat? Maar goed, als gastheer moet je ervoor zorgen dat iedereen tevreden is. Gelukkig snappen Leidse cateringbedrijven dat ook. Ze hebben hele lijsten met alternatieven. Niet van die nep rommel dat naar rubber smaakt, maar echt lekkere gerechten. Mijn neef is coeliakie patiënt. Meestal moet hij zijn eigen eten meenemen. Vervelend! Bij de laatste familieborrel had de cateraar speciale glutenvrije hapjes gemaakt. Precies hetzelfde als de rest, maar dan veilig. Hij was zo blij! Tip: vraag altijd van tevoren naar speciale wensen. Dan kan de catering daar rekening mee houden. Niemand wil hongerig naar huis omdat er niks voor hem bij was. Wat kost dat eigenlijk allemaalCatering lijkt duur, maar reken maar eens na. Zelf koken voor twintig mensen? Boodschappen, tijd, gas, afwas. Voor je het weet ben je honderd euro kwijt en heb je de hele dag in de keuken gestaan. Goede catering begint bij vijftien euro per persoon voor simpele borrelhapjes. Een compleet buffet met warme gerechten? Dertig tot veertig euro. Klinkt veel, maar dan krijg je professioneel eten, geen gedoe, en kun je zelf genieten van je feest. Mijn ervaring? Bespaar niet op catering. Goedkope troep smaakt naar goedkope troep. Je gasten proeven het verschil meteen. Liever tien mensen met goed eten dan twintig met slecht. Plus veel cateringbedrijven hebben package deals. Borrel plus diner bijvoorbeeld. Of lunch plus borrelhapjes. Vraag naar mogelijkheden, vaak krijg je korting. En vergeet de fooi niet als de bediening top was! Hoe regel je het zonder stressEerste regel: begin op tijd. Niet twee dagen van tevoren bedenken dat je catering nodig hebt. Goede bedrijven zitten vol, vooral in weekenden en feestdagen. Twee weken van tevoren is prima voor normale evenementen. Grote feesten? Maand vooruit plannen. Tweede regel: wees duidelijk over wat je wilt. Hoeveel mensen? Wat voor gelegenheid? Budget? Allergieën? Hoe meer info, hoe beter ze kunnen advies geven. Derde regel: vraag naar referenties. Kijk op Google, lees reviews. Mensen zijn eerlijk online. Vierde regel: proef vooraf als het kan. Veel Leidse cateraars organiseren proeverijen. Dan weet je zeker dat het goed is. Laatste tip: zorg voor back-up plannen. Stel dat de bezorging vertraagt of er iets mis gaat? Heb altijd een plan B klaar liggen. Goede catering maakt elk evenement succesvol. Slechte catering verpest alles. Kies verstandig! |
| https://www.josselinscatering.nl/ |